Pussellim

Vad är pussellim?

Pussellim är ett transparent lim som torkar klart. Det är ett lim med vilket du kan limma ihop alla pusselbitarna i ditt pussel. Pussellim används för att rama in eller hänga ett pussel eller för att ställa det upprätt.

I vilka former kan man köpa pussellim?

Du har faktiskt 3 former som du kan köpa / göra pussellim själv i:

  1. pussellim färdigt i tub eller burk
  2. pussellim i form av pusselark
  3. pussellim som du gör själv; man köper då pulver som man själv gör limmet av

1. Pussellim färdigt i en skåpbil

När använder du pussellim?

Du vet säkert att du gillar vissa pussel så mycket, eller att du har lagt så lång tid på att lägga pusslet att du vill hänga det i ditt hus. eller att du till exempel har fått ett väldigt fint fotopussel av din favorithelg eller ett vackert fotopussel av din man eller fru eller familj eller vänner på det. Ingenting är roligare än att hänga upp det efter att ha gjort det här pusslet, så att du alltid ser det hänga i ditt hus som ett slags foto.
Du kan använda pussellim om ditt pussel:
1. Vill rama in
Du kan köpa en ram någonstans som har samma storlek som ditt pussel. Vill du veta mer om att rama in ditt pussel? Läs då min sida'inramningspussel'
2. Vill du hänga (utan ram) på din vägg.
Detta kan göras med sk ramhängen mycket bra. Vänligen läs sidan'häng pussel utan ram".
3. Vill bara ställa den upprätt (till exempel mot väggen på ett skåp)
I det här fallet kan du limma ditt pussel och sedan placera det direkt någonstans i ditt hus. Det skulle till exempel se ut så här:
pussel-hängande-utan-ram-600-444
I en video visar jag också vad du kan göra med ett inklistrat pussel. Inramning är då inte nödvändig.

Hur fungerar pussellim: har du någon form av pussellim instruktioner för användning?

Det finns ingen standard manual för pussellim, men jag ska visa dig stegen genom foton och videor som jag tog för att göra ett inramat pussel med pussellim. Jag ska beskriva stegen du behöver ta för att limma (och rama in) ditt favoritpussel eller fotopussel. Vet naturligtvis att du aldrig kan ta isär ditt pussel igen för att sätta ihop det igen; en gång limmat kommer pusslet inte ut ordentligt om du vill plocka isär det igen. Limmet gör att pusselbitarna går sönder mer eller mindre. SÅ: fundera noga på om du vill göra detta.

Steg 1: Mät ditt pussel för rätt storlek

Jag antar att du även kommer att rama in ditt pussel efter limning. För en lämplig ram måste du känna till måtten på ditt pussel. Riktlinje: om du har ett 50×70 pussel, köp en 50×70 pussellista. Att veta att en liten kant av ditt pussel kommer att finnas under pussellistan. Om du vill se ett konkret exempel på detta, ta en titt på pussellistan som jag har valt till ett HEMA fotopussel på 50×70. Ofta finns storleken på ditt pussel på utsidan av din låda, och du kan vara säker på att dessa storlekar är korrekta. Du behöver inte mäta det, men om du är tveksam, gör det ändå 🙂 Till exempel storleken på 3 pussel från 3 olika märken:
pussel-inramning-1000-bitar-olika-storlekar-pussel-600-444
Vill du veta dimensionerna på alla typer av pussel? Kolla in vår sida om 'Mått pussel'

Steg 2: Se till att det inte finns några stötar i ditt pussel

För att vara säker, kör handen över ditt pussel igen, så att alla bitar passar ihop bra och att inga bitar sticker ut.

Steg 3: Ta folie eller bakplåtspapper under ditt pussel

Se till att lägga något under ditt pussel om du ska limma det. Jag rekommenderar aluminiumfolie eller bakplåtspapper eller till exempel plast. Jag gjorde det själv med bakplåtspapper. Vet att om du ska limma ditt pussel så går det limmet också bredvid ditt pussel och kommer därför på ytan som pusslet ligger på. Titta på mitt exempel, jag använde 8 ark bakplåtspapper för mitt 1000 bitars fotopussel:
Förbered pussel-inramning-med-pussel lim-bakpapper

Steg 4: Skjut ditt pussel på bakplåtspapper eller folie

Det här är inget lätt jobb, för hur får du ditt pussel på bakplåtspappret? I mitt fall hade jag redan lagt fotopusslet i en pusselram. Som ett resultat låg den redan på en hård kartongbaksida av pusselramen. Men du kan se hur jag kunde skjuta pusslet på den hårda kartongens baksida: Det var inte lätt! Om du har lyckats med detta kommer det att bli lite lättare från och med nu, eftersom ditt pussel redan ligger på en hård kartongyta. Lägg sedan denna kartongyta, inklusive pusslet, på bakplåtspappret:
Pussel-inramning-med-pussel-limma-pussel-på-bakplåtspapper

Steg 5: Skaka pussellimmet väl

Vanligtvis står detta på pussellimmet som du har köpt, men det är nästan alltid bra att skaka tuben. Kolla in nästa video där jag visar hur en tub pussellim fungerar på vanligt papper. I det här fallet är det en tub med Ravensburger pussellim som också har en svamp på:

Steg 6: Applicera pussellimmet på ditt pussel

Pussellimmet kommer i en tub och vanligtvis finns det någon form av svamp på toppen av tuben. Det fungerar väldigt enkelt och smidigt. Om det av en slump inte finns någon svamp på toppen av pussellimmet, använd en svamp som du kan köpa i många butiker. Pussellim där det till exempel INGEN svamp finns på tuben är Collall Puzzle lim. Det här är ett mycket spännande ögonblick, speciellt om du gör det här för första gången. Du måste sätta limmet på sidan av pusslet där du ser bilden. Så smeta INTE ut limmet på den vita/gråa baksidan av pusslet.
För du borde få en känsla av hur mycket lim du ska lägga på ditt pussel. Några tips:

  • Se till att du även limmar hörnbitarna väl
  • Se till att limmet kommer in mellan pusselbitarna, men var noga med att inte göra "tjocka klumpar" av lim på pusslet
  • Det rekommenderas definitivt att smörja in pusslet två gånger med pussellimmet. Vänta 2 timme efter 1 smörjning, så att limmet har torkat väl. Då kan du ansöka en andra gång.

Jag har gjort en video så att du kan se hur det går till att smeta ett pussel med pussellim. Jag gnuggar in det här för första gången:

Steg 7: Låt ditt pussel torka väl efter att ha smörjt 1x

Om du inte vet hur länge du ska låta ditt pussel torka, låt det torka i minst 2 timmar! Du kan självklart känna efter om limmet redan är torrt. Gör det ändå. Då vet du säkert att du är på rätt plats.

Steg 8: Smörj ditt pussel för andra gången och låt det torka i minst 2 timme igen

Jag har märkt att efter 1x smörjning sitter pusslet ännu inte ordentligt fast; pusselbitarna är inte alla sammanfogade ännu. Många gör det redan, men vissa gör det inte. Smörjning för andra gången säkerställer att pusslet säkert är väl limmat.
Du kan se det i följande video:

Steg 9: Skölj svampen av ditt pussellim

Glöm inte detta, för då kommer du inte kunna använda ditt pussellim nästa gång. Beroende på vilket pussellim du använde, men har du ca 200 ml pussellim kan du limma ca 5 pussel à 1000 bitar med det. Du kan då anta att du smetar in pusslet 2x med limet. Om du tvättar svampen väl står det på burken att pussellimmet kan hållas i 1 år efter öppning (i detta fall Ravensburger pussellim). Se till att hålla upp burken när du sköljer ur den, annars finns det fortfarande en chans att lim kommer ut under sköljningen. Chansen är inte särskilt stor, men det kan hända, och då blir det fortfarande lite lim kvar i svampen.
Jag gjorde en video om detta:

Steg 10: Huruvida du ska rama in eller hänga ditt pussel

Det sista steget är att lägga till ditt pussel till din köpta pussellista. Du behöver inte limma ditt pussel på glasplattan eller hårdplastplattan. Själva pusslet återstår. Du behöver inte heller limma pusslet på den hårda kartongens baksida. Eller häng ditt pussel med ramhängare på väggen. Om du vill köpa eller använda en pussellista, läs mer på vår sida 'inramningspussel'
Jag gjorde en annan video om du vill rama in ditt limmade pussel i en pusselram:

Vilket är det bästa pussellimmet

Det är väldigt svårt att säga vilket som är det bästa pussellimmet. Det är bäst att läsa recensionerna på denna webbplats, eller att orientera dig väl på andra webbplatser och läsa recensionerna där också. Nästan alla pussellim kommer i burkar på 100-250 ml, eftersom man ofta kan limma 2 – 5 pussel på 1000 bitar med de mängderna. Pussellim varierar i pris från 7 euro till 20 euro. Det står ofta per skåpbil hur många pussel man kan limma med denna.

Köp pussellim (pussellim var man kan köpa)

Om du vill köpa pussellim, se till att köpa riktigt pussellim och inte vanligt lim. Vanligt lim skiljer sig bara från pussellim. Till skillnad från vanligt lim sprider du pussellimmet över bilden av ditt pussel, och då är pussellimmet helt genomskinligt och du kan fortfarande se din bild av pusslet. Du kommer inte att uppnå detta med "normalt" lim. Ibland kan man köpa pussellimmet i hobbybutiker. Du har en bra jämförelse på olika webbplatser, varav detta är en. Det som är särskilt viktigt är mängden lim du behöver. Även kvaliteten. Men jag ska testa dem här åt dig! Prismässigt är pussellimmet inte så illa, från 7 euro har du redan ett pussellim som kan inkludera fraktkostnader.

Billigt pussellim

Vill du köpa det billigaste pussellimmet bör du välja det pulver som du själv gör pussellimmet med. Du har det redan från 5 euro. det vill säga 1 påse pulver, med vilken du kan limma ett pussel på 2000 bitar. Tänk på fraktkostnader! I det här billigaste fallet har du 4 gram pulver som du själv kan göra cirka 240 ml pussellim med. du tillsätter helt enkelt bara vatten till pulvret. Och färdig! Om du fortfarande kan köpa detta pulver i en hobbybutik är du helt billig!

2. Pussellim i form av pusselark: pussellimark

Dessa är då självhäftande limskivor. Du har då ingen nytta av det lim som eventuellt kan komma på din yta. I det här fallet klistrar du inte limbladen över framsidan av ditt pussel (den med bilden), utan klistrar limplåtarna på baksidan av ditt pussel (den vita/grå sidan). Detta är en mycket enklare metod. Som en indikation på priset: du behöver cirka 8 ark för 1 pussel på 1000 bitar, om du har limark i storleken 17,7 x 25,4 cm. Dessa blad kommer att kosta dig cirka 7,90 (november 2020). Jämfört med pussellimmet kan du därför lägga mycket färre pussel. Om det inte räcker med ett pussel, kan arken vara ett intressant alternativ. I princip är arken dyrare eftersom du bara kan limma 1 pussel på 1 bitar med dem.

3. Pussellim som du gör själv: du köper pulver som du själv gör limet av

Du kan också gå till den billigaste varianten och göra ditt eget pussellim med hjälp av limpulver. Du tillsätter sedan vatten till pulvret, vilket skapar lim. I princip är detta den billigaste lösningen, lagarna att det fortfarande finns fraktkostnader. Från och med november 2020 kostar en påse med pulver för att göra lim till ditt pussel cirka 5 euro. Få leverantörer för detta. Jag har bara kunnat hitta 1 eller 2 leverantörer för detta som verkligen säljer "pussellim". Det finns förstås ganska många leverantörer som erbjuder pulver för att göra lim själv. Men jag skulle alltid välja pulver för att göra riktigt pussellim. Annars riskerar du att ditt pussel blir "stympat" av limmet och det vore synd.

Läs mer
Läs mindre

HEMA Pussellim 2x30 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om HEMA pussellim 2×30 ML

Pussellim Ravensburger Conserver 200 ML

Vill du rama in ett (Ravensburger) pussel? Läs min recension om Ravensburger pussellim Conserver

Albert Heijn Pussellim 100 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om Albert Heijn pussellim på 100 ML

Clementoni pussellim 200 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om 200 ML Clementoni pussellim.

Jumbo Puzzle Lim 110 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om Jumbo 110 ML pussellim.

Jig Puz Puzzle Lim 220 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om Jig Puz 220 ML pussellim.

Collall Puzzle Lim 100 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om Collall 100 ML pussellim.

Educa Puzzle Lim 250 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om 250 ML Educa pussellim.

Ravensburger Glitter Pussellim 100 ML

Vill du rama in ett pussel? Läs min recension om Ravensburger Glitter pussellim på 100 ML.