Jan van Haasteren 'Midssommarfestival' 1000 stycken

Jan van Haasteren


Skriv en recension
1
2
3
4
5
skicka
     
Avbryt

Skriv en recension

Pussel 1000 bitar
Genomsnittligt betyg:  
 1 omdömen
by Gerben van Vineyards on Pussel 1000 bitar
Mycket trevligt, Rob!

Jag skrev ovanstående recension i juni 2023 och gjorde då också pusslet. Det är ett väldigt fint pussel med många detaljer. Fin kopplingen med Het Midzomerfeest och Sverige som plats. Jag hade upptäckt Björn Borg!

Dela denna sida!

Mer om detta pussel

Jag gjorde 'Midsommarfesten' - det här är nummer 1110100029, nummer 3 juni 2023. Detta pussel är ritat av Robert Derks den Studio Jan van Haasteren. Det är detta pussel:
jan_van_rusheren_'midsommarfest'_1000_styck
och detta är lådan:
rsz_1jan_van_rusheren_midzomerfeest_1000_pieces


Förklaring av detta pussel

Jag gjorde en video och ger en kort förklaring av detta pussel:


Vad är midsommarfesten eller midsommarfesten?

Midsommarfesten är ett gammalt firande av årets längsta dag ("sommarsolståndet"), som firar ljusets seger över mörkret. Kort sagt: Sommarstarten firas! Den firas den 21 juni varje år – årets "längsta" ljusdag.

Midsommarfesten firas fortfarande levande i olika delar av världen och spelar en viktig roll för att förbinda människor med varandra och med naturen. Midsommarfesten, även känd som midsommaraftonsfesten, är en högtid som firas kring årets längsta dag, sommarsolståndet. Denna festival har sitt ursprung i de gamla germanska och keltiska kulturerna och firas fortfarande i skandinaviska och baltiska länder, såväl som i andra delar av Europa och världen.

Exempel på midsommarfirande i Sverige:

Vilken dag firas midsommar?
Festen börjar ofta på själva midsommardagen, den 21 juni, och pågår vanligtvis till dagen efter. Sommarsolståndet, även känd som midsommar, är den längsta dagen på norra halvklotet med 16 timmar, 16 minuter och 47 sekunders solljus.

Vad är karakteristiska inslag i ett midsommarfirande?
Människor samlas för att dansa, sjunga, äta och dricka. En viktig symbol för midsommarfesten är majstången som är dekorerad med blommor och band och reses upp under festivalen. Jag kunde samla några signaturelement i korta videor – de här är från en tjej från Nederländerna som faktiskt firar midsommar i Sverige:
1. Att göra majstången
Majstången är ett dekorerat träd eller stång som placeras upprätt och ofta omgiven av dansande och festande människor. Majstången är en viktig symbol under midsommarfesten och står för fertilitet, förnyelse, koppling och kraften i samarbete och gemenskap.

2. Gör en krans av blommor och tjejerna har klänningar på sig

3. Majstången!

4. De olika danserna och musiken

Midsommarfest och andlig mening
Midsommarfesten har också en andlig betydelse. Det ses som ett ögonblick av transformation och förnyelse, där gamla mönster och vanor frigörs och nya planer och mål görs. Det är också ett ögonblick av förbindelse med naturen och elementen, som eld, vatten och luft.

Midsommarfirandet varierar från land till land
Med tiden har olika versioner av midsommarfestivalen växt fram, beroende på region och kultur. Till exempel i Sverige firas festivalen med en stor fest, där traditionella rätter som sill och potatis serveras, medan i Lettland och Estland handlar midsommarfesten främst om att göra kransar och samla in medicinalörter.


Lägger pusslet

Jag gör alltid pusslet på en pusselmatta. För jag gör det nästan aldrig klart på 1 dag, utan det tar ofta flera dagar eller veckor.
Det är ett väldigt roligt pussel att göra. Jag har fått klura ut lite saker om vad just midsommarfesten är. Platsen för pusslet är Sverige. Varför? Detta kan kännas igen av några element som Rob Derks har tagit med i pusslet. Det är följande:
1. Ishockey
Jan van Haasteren Midsommarfest Ishockey
2. Pippi Långstrump och Tommy och Annika
Jan van Haasteren Midsommarfest Pippi Långstrump
Vem var Pippi Långstrump? Pippi Långstrump är en välkänd karaktär från barnboksserien skriven av svenska författaren Astrid Lindgren. Hon är en liten tjej med röda flätor och har en väldigt äventyrlig och självständig personlighet. Pippi Långstrump bor ensam i Villa Kakelbont, hennes färgglada hus, tillsammans med sin apa Mister Nilsson och sin häst Kleine Witje. Hon har inga föräldrar och seglar fritt på de sju haven med sin pappa som är sjökapten. Pippi har en kista full av guldbitar och är väldigt stark. Pippi är känd för sitt ovanliga beteende och humor. Hon är extremt stark och kan till och med lyfta sin häst. Hon gillar att göra äventyr och känner inte för att gå i skolan. Istället gör hon upp sina egna regler och lär sig på sitt eget sätt.
Vilka var Annika och Tommy? Två barn, Annika och Tommy, bor i en svensk by. De drömmer om äventyr varje dag. När en rödhårig tjej som heter Pippi Långstrump sedan flyttar in i hennes hus Villa Kakelbont blir de vänner med henne.

3. Björn Borg
Jan van Haasteren midsommarfest Björn Borg
Vem var Björn Borg? Björn Borg var en känd svensk tennisspelare som föddes den 6 juni 1956 och gick bort den 14 juli 2022. Han anses vara en av de största tennisspelarna genom tiderna. Borg var mest känd för sitt dominerande spel på grusbanor och sin distinkta stil, inklusive sitt långa hår och pannband. Borg vann totalt 11 Grand Slam-titlar, inklusive fem på varandra följande titlar i Wimbledon (1976-1980) och sex titlar på Roland Garros (1974-1975, 1978-1981). Han var den första manliga tennisspelaren i Open Era som vann Wimbledon fem gånger i rad. Hans intensiva rivalitet med den amerikanske tennisspelaren John McEnroe i slutet av 70-talet och början av 80-talet har blivit legendarisk och bidragit till sportens popularitet. Förutom sina framgångar i Grand Slam-turneringar vann Borg även flera andra titlar och nådde nummer 1-positionen på världsrankingen. Men på toppen av sin karriär bestämde han sig för att gå i pension från tennis bara 26 år gammal, vilket överraskade många. Sedan pensioneringen har han varit involverad i olika affärssatsningar och lanserat sin egen klädlinje. Björn Borg är ihågkommen som en av tennisens största ikoner, både för sina idrottsprestationer och sin unika stil.
Karakteristiskt var hans vackra slagsmål med McEnroe, en legendarisk video om detta:

4. Everts Kvintet Lars Nordblom
Jag fick reda på detta eftersom jag gick till museet i Harderwijk i maj 2023 – 'Allt skämt åsido'. Och där kunde du se anteckningarna som Rob Derks gjorde som förberedelse för detta pussel. Det var där jag hittade namnet på det här bandet. Annars hade nog ingen någonsin fått reda på det. Så det här bandet finns verkligen! Och han är nästan exakt likadan som i pusslet. Jag har översatt texten under videon nedan till nederländska:
”Det sägs att Everts Kvintett grundades i början av XNUMX-talet av en grupp musikaliska statsmän i Huseby, utanför Växjö. Deras jobb var att spela på en uppsättning av En midsommarnattsdröm som kung Gustav V själv kom för att se. Sedan dess har kvintetten blivit en sextett och har musiken som bisyssla vid sidan av sina vanliga statliga jobb. Det är sant att gruppen spelar schlager, swing och jazz från trettiotalet fram till rockmusikens framväxt. Everts kvintett vill återge musiken som den var, och framföra den så autentiskt som möjligt. Det är också sant att denna musik var något som medlemmarna i gruppen föraktade som barn. Men nu har det blivit ett med orkestermedlemmarna.”

5. Nils Holgersson
Jan van Haasteren midsommarfest Nils Holgersson
Följande video visar en ögonblicksbild av Nils Holgersson och gässen:

Vem var Nils Holgersson? Nils Holgersson är en vacker och sagolik berättelse baserad på Selma Lagerlöfs bok (Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf var en svensk författare, mest känd för sin barnbok Nils Holgerssons underbara resa. 1909 var hon den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur och 1914 blev hon ledamot av Svenska Akademien, den kommitté som delar ut Nobelpriset i litteratur) från 1906. Kort sagt: den lille pojken Nils bor på en gård men är väldigt elak mot djuren, som straff en tomte kastar en besvärjelse över honom så att Nils blir liten som en tumme. I sitt nya hjälplösa tillstånd blir Nils vän med gässen och befriar dem från farliga situationer. Som belöning vill tomten göra Nils stor igen, men Nils vill hellre följa med gässen på en resa till Lappland.
6. Nu tar vi den – sång av Nils Larsson från 2004
Du ser dessa ord på hatten på jägaren som jagas av älgen, du måste läsa mycket noga men det kan ses:
rsz_schermbeeld_2023-06-09_om_062333
Denna 'Nu tar vi den' är den svenska låten till 'O Dennenboom', du kan lyssna på den här:

7. Sma grodorna
Midsommarfestens sång är "Små grodorna", en allsång om små grodor. Jag vet detta, eftersom jag också såg den här lappen i anteckningarna av Rob Derks i museet i Harderwijk. Vill du se hur det här ser ut och vilka rörelser människor gör? Ser:

Och då vet man direkt varför Rob Derks ritade scouterna så, det är rörelser som folk gör på 'Små grodorna':
rsz_schermbeeld_2023-06-09_om_065635

Rob Derks anteckningar för midsommarfestpusslet
Med tillstånd av Rob Derks fick jag placera sedlarna som ställdes ut i museet i Harderwijk under utställningen 'All galenskap på en bit', det vill säga dessa två. TIPS: Klicka på varje bild för att förstora anteckningarna, annars går de inte att läsa!
1. Noterar Rob Derks midsommarfestival
rsz_1 noterar Rob Derks
2. Noterar Rob Derks midsommarfestival
rsz_2 noterar Rob Derks

Jag gör alltid pusslet på en pusselmatta, eftersom jag ofta gör det fördelat över flera dagar, och en pusselmatta städar upp fint. Du kan också se att jag alltid sorterar ut de raka bitarna direkt, så att jag kan börja lägga kanterna först:
Jan van Haasteren 'Midssommarfestival' 1000 bitars pussel utlagt på mattan

Och här har jag placerat kanterna, det händer ibland att jag inte har sorterat ut alla raka bitar, men så är det inte den här gången:
Jan van Haasteren 'Midsommarfestival' 1000 bitar av kanter lagda
Som ni ser ska jag sätta ihop alla sorters bitar med samma färger och de typiska svenska husen, det var det jag började med. Du kan också se dessa hus i pusslet 'Santa Claus Village (signerad Rob Derks)'Och'South Pole Expedition (signerad Rob Derks)':
Jan van Haasteren 'Midssommarfestival' 1000 stycken 30pct färdiga

och äntligen avslutade jag pusslet:
jan_van_rusheren_'midsommarfest'_1000_styck


Granska videon om detta pussel

Jag gjorde en recensionsvideo om alla roliga föremål från detta pussel och alla återkommande element:


Hur lång tid tar det för dig att slutföra detta pussel på 1000 bitar?

Jag gjorde pusslet 'Midsommarfest' i lugn och ro och det tog också flera dagar. Vackert på en pusselmatta gjord på golvet i vardagsrummet. Jag tar mig tid, men inte särskilt exakt, det förblir en hobby så förbryllande! Men för att ge dig en uppfattning om hur lång tid det tog mig att slutföra detta JvH-pussel med 1000 bitar:


Om Jumbo-pussel

Jumbo_logotyp
Jumbo (inte att förväxla med vår stormarknad Jumbo!) gör leksaker, spel och pussel. Jumbo har till exempel gjort de mycket välkända spelen som "Human don't get annoyed" och "Stratego" och "PimPamPet". Spel som har funnits i generationer och som fortfarande spelas flitigt av både unga och gamla. Jumbo har tillverkat och utvecklat leksaker sedan omkring 1900. Under företagets tidiga år importerades endast leksaker från andra länder till Nederländerna. Men sedan omkring 1930 bestämde man sig för att även tillverka sina egna leksaker, då man tillverkade träleksaker, vilket var mycket populärt på den tiden. Nästan alla leksaker under de åren var gjorda av trä. En viktig spjutspets var att de leksaker som tillverkades av Jumbo måste vara av mycket god kvalitet; den måste vara stark som en elefant. En elefant måste kunna stå på den! Den röda elefanten har varit kännetecknet för Jumbos spel och pussel i flera år. Namnet Jumbo och den röda elefanten bildar tillsammans logotypen från ca 1935. Jumboelefanten är tecknad av herr Möhr. Han arbetade på en reklambyrå och skrev regelbundet på för Hausemann & Hötte. Mr Möhr fick vid ett tillfälle i uppdrag att designa en vacker ny elefantlogga för Hausemann & Hötte-leksaker. Logotypen har ändrats lite sedan dess. Till exempel har ögat växt med åren och har sjunkit något mer, vilket resulterat i en vänligare elefant.

Förr användes elefanten inte bara i färgen rött, utan i alla möjliga färger som blått, gult, svart, vitt och grönt. Alla de färgerna var mysiga och lekfulla. Till exempel var det ena gången en gul elefant på asken och andra gången en röd. Man tittade oftast på vilken färg som bäst matchade färgen på lådan. Det var inte förrän i slutet av 60-talet som den röda elefanten definitivt valdes. Rött är en färg som sticker ut och väcker uppmärksamhet.

Från 1945 började Jumbo också fokusera på spel gjorda av kartong. Jumbo har därför varit en garanti för en mycket stark kvalitet i flera år! Jumbo är ett unikt holländskt företag med en rik historia, med huvudkontor i Zaandam. Cirka 130 anställda arbetar för Jumbo. Med en omsättning på 75 miljoner euro är Jumbo en medelstor europeisk aktör inom leksaker. Jumbo har försäljningskontor i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien. De exporterar till mer än 25 länder runt om i världen.

1980 startar Jumbo produktionen av Jan van Haasteren-pussel.


Jan van Haasteren 'Midssommarfestival' 1000 stycken - var kan man köpa?

leverantör Pris Till hemsidan
Bol.com 18,99 (juni 2023) Köp nu
Intertoys.nl 18,99 (juni 2023) Köp nu
Cheaplegpuzzels.nl 17,50 (juni 2023) Köp nu
Pussel123 17,50 (juni 2023) Köp nu
Jvh-puzzles.nl 17,50 (juni 2023) Köp nu

Jan van Haasteren 'Midssommarfestival' 1000 stycken - Specifikationer

EAN Fahr
Pusselnummer 1110100029
Typ av produkt pussel
Pussel tema Tecknad
Antal bitar 1000
kännemärke CE
Målgrupp Barn och vuxna
Typ Pussel pussel
Märke JUMBO
Färg olika
Materiaal kartong
ålder Från 10 år

Recensioner om detta pussel

Skriv en recension
1
2
3
4
5
skicka
     
Avbryt

Skriv en recension

Pussel 1000 bitar
Genomsnittligt betyg:  
 1 omdömen
Dörren Gerben van Vineyards op Pussel 1000 bitar
Mycket trevligt, Rob!

Jag skrev ovanstående recension i juni 2023 och gjorde då också pusslet. Det är ett väldigt fint pussel med många detaljer. Fin kopplingen med Het Midzomerfeest och Sverige som plats. Jag hade upptäckt Björn Borg!

Gjorde det här pusslet? Ladda upp ditt foto + ev text

Om du har gjort detta pussel, ladda upp ditt pussel till oss, inklusive en text, hur du hittade det för att göra detta pussel.

Dela denna sida!