inramningspussel

Att lägga ett pussel: hur gör man det?
Det händer mig också regelbundet att du har jobbat med ett pussel länge (jag ägnade 13 timmar åt mitt eget fotopussel!!). Sen är det ibland lite synd att man tar isär den igen nästan direkt efter att man gjort den och lägger den i kartongen. Jo, att göra det är såklart också väldigt roligt. Men ibland vill man kunna se ett (foto)pussel ännu längre. Och att ge ett inramat pussel kan såklart också vara en väldigt fin present som man ger till någon. Till exempel ger du ett fotopussel och en vacker fotoram tillsammans i present. Rama in eller rama in ett pussel eller ett pusselupphängningssystem: det är likadant och se här exakt hur du kan fixa detta.
OBS: Rampussel 1000 bitar? Jag har gjort en separat sida för detta, om du vill se ett exempel, läs 'Rampussel 1000 bitar'

Du kan rama in ett pussel som du verkligen gillar och hänga det på väggen eller ge det till någon i present. Men hur ramar du in ett pussel du har gjort? Jag förklarar det för dig på den här sidan. Det finns tre alternativ:

Nej. Vad gör du?
1. Rama in ditt pussel utan pussellim.
Läs mer nedan
2. Rama in ditt pussel med pussellim.
Läs mer på sidan "pussellim"
3. Rama inte in ditt pussel, utan häng eller lägg ner det.
Läs mer på sidan 'Hänger ett pussel utan ram'

1. Rama in ditt pussel utan pussellim

Den stora fördelen med att rama in ett pussel utan lim är att pusslet fortfarande kan plockas isär igen. Och då kan den eventuellt bytas ut eller göras igen. OCH du kan hänga ditt favorit (foto) pussel på väggen i ditt hus en stund. Det ger dig extra kul med ditt pussel.
Jag rekommenderar att du följer stegen nedan för att välja en lämplig ram för ditt pussel.

Steg 1: Bestäm måtten på ditt pussel
Du kan läsa texten nedan för steg 1, men jag gjorde också en video av den som visar hur du bestämmer pussellistans dimensioner baserat på dimensionerna på ditt pussel:

Det är viktigt att du först tar en titt på måtten på pusslet du har gjort. Dessa mått finns alltid på sidan av pussellådan. Som ett exempel på bilden nedan dimensionerna på sidorna av följande märken av pussel, nämligen: JUMBO (Jan van Haasteren), KING, Ravensburger. Du kan se att KING- och JUMBO-pusslen har samma mått, nämligen 68 centimeter breda och 49 centimeter höga. Medan KING-pusslet har en annan storlek, nämligen 70 centimeter brett och 50 centimeter högt. Om du vill veta alla mått eller storlekar eller format för alla pussel, ta en titt på sidan 'Mått pussel".
Storlekarna på 3 olika märken av pussel med alla 1000 bitar:
pussel-inramning-1000-bitar-olika-storlekar-pussel-600-444

Steg 2: Bestäm materialet i din pussellista
Du kan köpa pusselramar i olika material, nämligen:

  • hout
  • aluminium
  • plast

En vacker pusselram gör ett inramat pussel ännu vackrare. Ett pussel i en vacker förpackning! Ett fint pussel i ingen snygg pussellista är såklart lite synd. Jag köpte en pusselram från HEMA till mitt fotopussel. Se den här uppackningsvideon så får du även se tips som du bör vara uppmärksam på när du köper en pussellista (videon innehåller också delvis steg 3):

Steg 3: Köp din pusselram eller fotoram: var uppmärksam på dina mått!
Beställ en pussellista online, eller köp din pussellista i en butik. Ta en ordentlig titt på dimensionerna på ditt pussel. Och kom ihåg att det alltid kommer att finnas några små bitar av utsidan av pusslet som täcks av kanten på pusselramen. Men i princip behöver det inte vara något dåligt. Det är bara en mycket liten bit. Om du till exempel har ett 1000 bitars pussel i standardstorleken 68×49 centimeter (en annan standardstorlek på ett 1000 bitars pussel är 70×50), då köper du även en pusselram på 68×49 centimeter. Alla dimensioner av alla märken av pussel finns på sidan 'Pussel dimensioner† Och du kan också bara söka på internet efter termen fotoram; en pusselram är nästan alltid detsamma som en fotoram. Du har både pusselramar och fotoramar i alla möjliga material och kvaliteter och priser. Men du kan perfekt rama in ett pussel i en fotoram som du köper.
Kanske ett trevligt detaljerat exempel på måtten på en pussellista och måtten på pusslet som hör till den, se sidan jag gjorde om HEMA Fotopussel 50×70† Vad du kommer att se här: HEMA säljer en pussellista på 50×70, även för ett pussel på 50×70 förstås. Men de faktiska måtten på pussellistan är 73×53. Men från dessa dimensioner går kantens tjocklek av på 2 sidor (2 x 2 centimeter). Så pusslet passar perfekt. Tja, läs sidan och titta på videorna på den sidan.

Steg 4: Se till att du får ditt pussel på baksidan av pussellistan
Jag tänkte inte på detta i förväg och lade först pusslet och bestämde mig sedan för att jag ville rama in det. Men sedan har du ett problem: hur får du ditt pussel helt på baksidan av fotoramen? Och hur får du då pusslet inklusive baksidan helt i din fotoram? Nåväl, jag gjorde det, läs vidare och titta på videon. Helst är det dock naturligt om du har köpt pussellistan i förväg och du lägger ditt pussel direkt på baksidan av din pussellista. Då slipper du den klumpiga vridningen av ditt pussel och hårdplastplattan eller glasplattan. Det är verkligen svårt att lösa ett pussel – utan att det faller isär! – att placera på baksidan av en fotoram. Men jag lyckades göra det på ett sätt, se till att se videon. Så som du ser mig göra i nästa video - placera pusslet på den hårda kartongens baksida av pusselramen:

Jag gjorde en annan video om detta där du kan se hur jag gör detta:

Och slutligen en annan video på ett lite annorlunda sätt:

Du kan se en hel steg-för-steg-plan för hur man ramar in ett pussel utan lim i en Xenos-pussellista på sidan 'Xenos pusselram 50×70".

Steg 5: Placera nu baksidan som pusslet ligger på i pussellistan
Den sista delen är att placera baksidan av pussellistan inklusive pusslet i din pussellista. Vi ska avsluta hela inramningsprojektet nu! Men hur långt har vi kommit nu: pusslet ligger på den hårda kartongbaksidan av pusselramen. Vi ska sedan lägga hårdplastplattan ovanpå den. Den svåraste delen kommer nu: du måste vända på det hela och få det rätt i pussellistan. Helst är det användbart om du gör detta vända pussel inklusive glasplatta och hård kartong tillsammans igen. Det finns en god chans att ditt pussel faller isär. Och jag mätte att det tog mig 13 timmar att lägga detta fotopussel. Till slut lyckades jag göra detta på egen hand, men det är lite svett!
Följande video visar hur du gör det:

Om du också har gjort detta steg är det klart! Och det ser riktigt fint ut:
Pussel-inramning-pussel-1000-bitar-färdiga
Och du ser, den hänger på väggen:
Pussel-inramning-pussel-1000-bitar-på-väggen

Läs mer
Läs mindre

Pusselram 50x70 HEMA - Natur - Trä

Pussellista 50×70 (Natural + Wood) från HEMA för ett pussel på 1000 bitar. Läs min recension.

Pusselram 50x70 HEMA - Svart - Trä

Pussellista 50×70 (Svart + Trä) från HEMA för ett pussel på 1000 bitar. Läs min recension.

Pusselram 50x70 Xenos - Vit - Plast

Pusselram 50×70 (Vit + Plast) av Xenos för ett pussel på 1000 bitar. Läs min recension.

Pusselram 68x49 Heminredning Easy - Vit - Plast

Pusselram 68×49 (Vit + Plast) från Homedecoration för ett pussel på 1000 bitar. Läs min recension.

Ikea pusselram 50x70 Svart

Pusselram 50×70 (Svart + Hardboard) från Ikea för ett pussel på 1000 bitar. Läs min recension.